35.000+ passagerer hjulpet
Nægtet boarding / overbooket fly

Dine rettigheder ved nægtet boarding / overbooket fly

Kompensation ved boardingafvisning (nægtet boarding) Det sker heldigvis mindre hyppig, at man bliver afvist ved boarding, men når det sker, kan det være en meget ærgerlig situation at stå i som passager. De typiske grunde til, at man bliver afvist ved onboarding er, at flyselskabet har forsøgt at sælge flere siddepladser, end der er plads til i flyet. Det vil altså sige, at der er sket en overbooking. Det sker typisk fordi, at flyselskabet vil gardere sig mod aflysninger eller sygdomme fra deres passagerer og derfor sælger flere billetter til turen, end der er plads til. Dermed maksimerer de indtjeningen på flyruten og sikrer sig, at alle pladser er besat. I en situation, hvor der dukker flere passagerer op, end der er plads og tilladelse til, at der må være i flyet, bliver man enten afvist ved boarding eller nægtet adgang i flyet. 
 
 Flyselskabet er naturligvis bevidste om, at du har en planlagt ferie eller begivenhed, du skal nå. Derfor er flyselskabet forpligtet til at forhøre alle passagererne først, om der er nogle, der frivilligt vil melde sig til ikke at komme med flyet. Hvis du her vælger frivilligt at melde dig fra flyrejsen, skal du og flyselskabet finde en godtgørelse, som både du og flyselskabet kan blive enige om. Her kan du enten bede om et beløb eller modydelse fra flyselskabet, der imødekommer begge interesser. Laver du sådan en aftale, så vil du ikke kunne gøre yderligere krav på kompensation fra flyselskabet. Hvis ikke I kan nå til enighed om en aftale om at afgive din plads, eller hvis du bliver nægtet adgang til flyet mod din vilje, så har du naturligvis ret til erstatning eller kompensation. Her kan du også vælge at aflyse din rejse, hvis du oplever, at det som flyselskabet tilbyder, bliver overflødigt eller for besværligt for dig. 
Dine rettigheder ved nægtet boarding / overbooket fly

Hvis du bliver afvist eller nægtet adgang til at boarde på flyet, får du ret til følgende kompensationer: 

- Du kan forvente at få flybilletten refunderet kontant eller med bankoverførsel. 
- Du kan forvente at få betalt forplejning, imens du venter på dit næste fly. 
- Hvis du får tilbudt en flyrejse dagen efter eller hen over natten, kan du få betaling for hotelophold og transport til og fra lufthavnen. 
- Du kan forvente at få dækket de udgifter, som du har forudbetalt for på din rejse. Det kan f.eks. være en koncert, event, sportsarrangement eller andet, som du ikke kan nå at opleve pga. flyselskabets boardingafvisning. 
- Andre rimelige udgifter forbundet med flyrejsen, skal kunne dokumenteres med kvitteringer eller et kontoudtog. 

For at have ret til ovenstående kompensation og erstatning, er det dog vigtigt, at du har husket check-in til tiden, og at du har været til stede til boarding på det angivne tidspunkt. Hvis afvisningen skyldes, at du ikke har husket legitimation, indrejsetilladelse eller dine rejsedokumenter, vil du ikke kunne få kompensation eller erstatning for din flyrejse. Sidst men ikke mindst, hvis du er blevet afvist boarding eller nægtet adgang pga. sikkerhedsmæssige årsager eller pga. dit helbred, vil du heller ikke kunne forvente en kompensation. 

I tilfælde af at du har indgået en kompensationsaftale med flyselskabet, eller du har ret til erstatning, så anbefaler vi, at du husker følgende: 

- Husk at få dokumentation eller skrevet ned på papir, hvad I aftaler og bliver enige om. 
- Gem kvitteringer og kontoudtog fra de udlæg, du har haft i forbindelse med mad, drikke og andet under ventetiden. 
- Husk at få en skriftlig meddelelse eller papir på, at du er blevet afvist for boarding mod din vilje 

Hvad kan du forvente at få i erstatning ved forsinket fly? 

Der er nogle generelle takster, som du kan tage højde for, når du ansøger om at få kompensation eller erstatning ved flyforsinkelse. Der bliver som sagt taget udgangspunkt i rejsens længde. Hvis du f.eks. rejser under 1.500 km, kan du forvente at få 250 Euro i erstatning og kompensation ved enten en flyforsinkelse, eller hvis du bliver afvist ved onboarding. Herudover kan du forvente følgende takster som kompensation: 

- Hvis du skal flyve under 1.500 km, kan du forvente at få 250 Euro pr. person. 
- Hvis du skal flyve mellem 1.500 - 3.500 km, kan du forvente at få 400 Euro pr. person. 
- Hvis du skal flyve mere end 3.500 km kan du forvente at få 600 Euro pr. person.